| Bu Kullanıcılar Sosyal Ağlarda Nereye Bakıyor?

0
25
Bu Kullanıcılar Sosyal Ağlarda Nereye Bakıyor?
Bu Kullanıcılar Sosyal Ağlarda Nereye Bakıyor?

Sosyal ağlarda kullandığınız gerek markalara ait özel sayfalarda gerekse kişisel profil sayfalarınızda kullanıcılar nerelere bakıyor ve neler görüyor hiç düşündünüz mü? Günümüzde bu fikir öncelikle marka kullanılabilirliliği testleri ile başladı ve internete geçince de web kullanılabilirliliği ile devam etti. Yani kullanıcıların bir markaya ait web sitesinde ağırlıklı olarak ilgi gösterdikleri, tıkladıkları alanların belirlenmesi ve bu yöntemlerle sayfaların eksiklerinin tespiti ve daha fazla başarı potansiyelini arttırılması konularına yön çizmek için kullanıldı (eye track testi). Ancak artık hayatımız sosyal ağlarda; ya kişisel profillerimizin yer aldığı sayfalarda ya da marka sayfalarında. Böyle olunca marka sahipleri kullanıcıların kendi sayfalarında, yaptıkları bir uygulamada nerelere baktıklarını tespit etmeye ihtiyaç duymaktalar. Bu sayede hesap ve sosyal ağ çalışmalarının en verimli şekilde değerlendirmesi mümkün olmaktadır.
Bu değerlendirmeyi doğru şekilde yapılabilmesi için kullanabileceğiniz etkili bir site olan EyeTrackShop, sosyal ağ kullanılabilirliliği testleri için hızlı hizmetler vermektedir.

Sosyal Ağ Kullanılabilirliliği Testi Nedir?

Sosyal Ağ Kullanılabilirliliği basit olarak, Sosyal ağlarda markalara ait hesaplarda kullanıcıların nerelere baktığını tespit edilmesi ve ölçülmesidir. Bu sayede marka-kullanıcı iletişiminin etkili şekilde çalışıp çalışmadığı tespit edilmektedir. Geçmişte bu işlemler önemli testler ve ölçümlemelerden sonra ve oldukça yüklü maliyetler sonrasında sağlanabilirken günümüzde bu işlemler çok kısa sürede denekler sayesinde web kameralar üzerinden yapılmaktadır. Üstelik yine bu sistemde farklı ülkelerden ve farklı kültürlerden denekler üzerinde de bu testler aynı anda yapılıp ülke bazında raporlanabilmektedir.

Fark Nasıl Gözlemleniyor?

Sosyal ağ kullanılabilirliğinde farkın nasıl gözlemlendiğini bir Facebook’un eski tasarımdan Timeline yapısına geçiş sürecine göre bakalım.

Bir kullanıcı hesabı (marka hesabıdır ayrıca çünkü unutmayın sosyal ağlarda her birey ayrıca bir markadır) sayfası hem Timeline hem de facebook eski tasarım yapısı olarak yan yana koyduğumuzda iki tasarıma birden bakın.

Her hangi bir kullanıcı bu hesap sayfalarına ilk baktığında belirli noktalara yoğunlaşırlar.  EyeTrackShop’unda amacı bu yoğunlaşılan kısımları belirlemektir. Bu kullanılabilirlilik testi yapıldığında hem Timeline hem de eski Facebook tasarımdaki bu sayfalar için aşağıdaki gibi bir yoğunluk haritası çıkmıştır.

Dikkat ederseniz solda Timeline yapısında üstteki ana resim, destekleyici marka logo kutusu ve kullanıcı hesap bilgileri çok fazla ilgi görürken, eski tasarımda ufak marka logo kutusu ve kullanıcı hesap bilgileri yoğun ilgi görmekte.
Yine Timeline yapısında alt içeriklerin ilgi yoğunluğu fazlayken, eski tasarımda da orta içerikler kısmında bu yoğunluk görünmekte. Her ikisinde de en son girilen içerikler daha etkin ve yoğunlaşılmış durumda.

Hesap Sayfaları İçinde Kullanıcı Hareketi

Yapılan kullanılabilirlik testlerine göre gerek eski facebook tasarım yapısında gerekse Timeline yapısında belirle bir kullanıcı hareket döngüsü belirlenmiştir.

Bu döngü yapılarına göre eski facebook tasarım yapısında öncelikli olarak üst resim alanı, sonra ufak logo kısmı ve kullanıcı hesap adı kısmına bakılmakta. Daha sonra marka içerik alanı ve onunla ilgili verilen reklam alanları dikkat çekmektedir. Son olarak markaya ait diğer sayfa yapıları ve son olarak da marka sayfasının kullanıcı ve rakamsal kısımlarına göz atılmaktadır.

Bu döngü yapılarına göre Timeline facebook tasarım yapısında öncelikli olarak ana üst resim dikkat çekmekte daha sonra eski tasarımın aksine logo tasarım değil de, markanın bilgilerinin ve diğer sayafalarının yer aldığı bölüm ilgi görmekte. Buna bağlı marka sayfasıyla ilgili mesaj kısımları ve üyelik bilgilerinin yer aldığı üst panele bakılmakta. Logo bundan sonra kullanıcı tarafından fark edilmektedir. Daha sonra sol tarafta markanın aylaştığı içerikler ve kullanıcının aktif iletişimde olduğu kişiler ve sağ taraftaki marka içerikleri dikkat çekmektedir.

Bu döngü kullanıcıların çoğunluğunun her hangi bir hesabı kullanırken yaptıkları surat hareketlerinin yoğunluğunun takibi sonrası ortaya çıkmıştır.

Yoğunluk Döngüsünü Biliyor Olmam Ne İşe yarar?
Yoğunluk döngüsü marka sayfa takipçilerinin sayfanızda yoğunlukla hangi alanları izleyerek içeriklere ulaştığını size bildirir. Bir bakıma size sayfa takipçi yol haritasını çizer. Ancak bu noktada bilmeniz gereken bu yol haritasının sabit olmadığıdır. Eklene yeni bir tasarım verilecek bir reklam vb. aktivasyonlar bu yol haritasını geçi süreliğine değiştirebilir

Resim Kaynak Mashable

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.