Selam artık raflarda çürüyüp kalan teknolojileri öylesine bırakacak mıyız?
Aslında teknoloji sadece kendini ve yenilikleri ortaya çıkarma sanatı değil ortaya çıkarılmış olanı en verimli şekilde kullanılma sanatıdır da. Öyle ki, birçok yenilikler için çalışmalar sonuç vermezken hiç farkında olmadan bulunan yenilikler yadsınamaz derecede fazladır.
Geçenler de bulunduğum bir toplantı, firma adı lazım değil üstünde çok uzun süreler boyu çalıştıkları ürünü büyük bir kıvançla karşımda anlatmakta. Konuşmanın bir yerinde bir an durdu. Sizce de doğru değil mi, bu ürünün piyasaya kazandıracağı değer çok fazla olacak diye sordu? İşte bende bu soruyu soracağına sanki hazırmış gibi içimi gereksiz konuşmaların sardığı ve bunalttığı hisle biran sordum; “Üstadım bırak bana bir sürü laf oyunu yapmayı senin bu ürünün teknolojiye ne yarar sağlar?” diye sordum.
Gözleri biran dona kaldı. Sanki o eski çamurlu sahalarda on bir çocuğun kurduğu takımın beşe beş seçilmesinden sonra kalan tek ufaklığa; “Sen oynayacan da gol mü atacan, kaybol!!” denmiş gibi bir üzüntüye bürünen yüzünü, elindeki ürünün başka bir özelliğini anlatarak değiştirmeye çalıştı. Ancak ben gene aynı soruyu bastıra bastıra sordum; “Ya bırak bir sürü laf kalabalığını üstadım bu ürünün teknolojiye ne yarar sağlar?” En sonunda gördük ki teknolojiye bir yarar sağlamayacak sadece cebine yarar sağlayacak.
O zaman bir düşünmeli, teknoloji artık rafta mı kalıyor, sadece büyük firmalar mı teknolojinin rotasını çiziyor. Bize sadece çizile rotada ilerleme zorunluluğu mu veriliyor.
Kısaca söyleyebilirim ki, ya rafa uzanacak bir yerde olmalısınız ya da rafı yapan usta aksi takdirde teknoloji rafta kalır. Siz sadece size uzatılanla yetinirsiniz.