Instagram ve Facebook, çocukların çevrimiçi ortamda daha güvenli iletişim kurmalarına yardımcı olmak için yeni mesaj ayarları getirdiklerini duyurdu. Bu yeni ayarlar, reşit olmayan gençlerin, tanımadıkları kişilerden gelen mesajları engellemelerini, gelen mesajları filtrelemelerini ve mesajları kimden aldıklarını kontrol etmelerini kolaylaştıracak.
Instagram ve Facebook’un çatı şirketi Meta; bu ayın başlarında, çocukların Instagram ve Facebook’taki hassas içerikleri görmelerini daha da sınırlandıracak yeni adımlarını ve bunun yanı sıra, gençleri, geceleri Instagram’ı kapatmaya teşvik edecek yeni uyarı sistemini duyurmuştu.
Meta şimdi de getirdiği yeni mesaj ayarlarıyla, reşit olmayan gençleri, istenmeyen mesajlaşmalardan korumaya yardımcı olmayı ve ebeveynlerin, çocuklarının çevrimiçi deneyimlerini şekillendirmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
İşte, Meta tarafından yapılan açıklamanın detayları:
Gençler İçin Daha Katı Özel Mesajlaşma Ayarları
Reşit olmayan gençleri Instagram’da istenmeyen temaslardan korumaya yardımcı olmak için, 19 yaşın üzerindeki yetişkinlerin, kendilerini takip etmeyen gençlerle mesajlaşmalarını kısıtlıyoruz ve kişilerin kendilerini takip etmeyen birine gönderebilecekleri doğrudan mesaj (DM) türünü ve sayısını yalnızca bir metin mesajıyla sınırlandırıyoruz.
Gençlerin Instagram’da takip etmedikleri veya bağlantıda olmadıkları kişilerden -diğer gençler de dahil olmak üzere- DM alma işlevini “varsayılan” olarak kapatarak onları istenmeyen iletişimden korumaya yardımcı olacak ek bir adım atıyoruz.
Bu yeni ayar kapsamında, reşit olmayan kullanıcılar yalnızca hâlihazırda takip ettikleri veya bağlantıda oldukları kullanıcılardan mesaj alabilecek veya grup sohbetlerine eklenebilecekler. Bu da, DM’lerinde tanımadıkları kişilerden haber almayacakları konusunda onların ve ebeveynlerinin kendilerini daha da güvende hissetmelerine yardımcı olacak. Ebeveyn denetimli hesaplardaki gençlerin bu ayarı değiştirmek için ebeveynlerinden izin almaları gerekecek.
Bu ayar, 16 yaşın altındaki (veya bazı ülkelerde 18 yaşın altındaki) tüm gençler için geçerli olacak. Hâlihazırda Instagram kullananlar, “Akışlarının” (Feed) üst kısmında, mesaj ayarlarında bu değişiklikleri yaptığımıza dair bir bildirim görecekler.
Bu değişiklikleri, gençlerin Messenger’daki varsayılan ayarlarında da yapıyoruz. 16 yaşından küçükler (veya belirli ülkelerde 18 yaşından küçükler) yalnızca Facebook arkadaşlarından veya örneğin telefon kişileri aracılığıyla bağlı oldukları kişilerden mesaj alabilecekler.
Buna ek olarak, gençleri hâlihazırda bağlantılı oldukları kişilerden gelen mesajlarda, istenmeyen ve uygunsuz olabilecek görüntüleri görmekten korumaya yardımcı olmak ve bu tür görüntüleri göndermekten vazgeçirmek için tasarlanmış yeni bir özelliği de kullanıma sunmayı planlıyoruz. Şifreli sohbetlerde de çalışacak olan bu özellik hakkında bu yıl içinde daha fazla bilgi paylaşacağız.
Ebeveynlerin, Çocuklarının Çevrimiçi Deneyimlerini Şekillendirmelerine Yardımcı Olmak
Instagram’da ebeveyn denetimini ilk olarak Mart 2022’de başlattık ve o zamandan beri ebeveynlerin, çocuklarının çevrimiçi deneyimlerine daha fazla dahil olmalarına yardımcı olmak için yeni özellikler eklemeye devam ettik. Bunlar arasında ebeveynlerin, çocukları için zaman sınırları belirleme ve molalar planlama, çocuklarının birini ne zaman engellediğini veya şikâyet ettiğini görme ve çocukları mesaj ayarlarını değiştirdiğinde bilgilendirilme özelliği yer alıyordu.
Artık, bu denetim araçlarını kullanan ebeveynler, sadece değişiklik hakkında bilgilendirilmek yerine; çocuklarının (16 yaş altı), varsayılan güvenlik ve gizlilik ayarlarını değiştirme taleplerini onaylayabilecek veya reddedebilecekler. Örneğin, ebeveyni denetim araçlarını kullanan bir çocuk, hesabını özelden genele değiştirmeye, Hassas İçerik Kontrolü’nü “Daha Az”dan “Standart”a çevirmeye ya da takip etmediği veya bağlantıda olmadığı kişilerden haber almak için DM ayarlarını değiştirmeye çalışırsa, ebeveyni, bu isteği onaylamasını ya da reddetmesini isteyen bir bildirim alacak.
* * *
Peki siz, Meta’nın ebeveyn denetim araçlarını yeterince güvenli buluyor musunuz?