| Sosyal Medya ve TV yani Sosyal TV

    1
    178

    TV’nin geçmişini bilir misiniz? TV icat olur ve piyasaya sunulur kitle ne garip bir araç bu diye bakınır. Aralardan biri çıkıp “Zeki Müren’de Bizi Görecek mi?” diye sorar. İşte o günlerde yıllardan 1944, Twenty Century Fox’un başkanı Daryik F. Zanuck çıkar derki, “Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemez.” demişti. Tabii süreç böyle olmadı aradan geçen yıllarda TV ile insanoğlunun ilişkisi kat kat arttı. Ancak süreçte bir şey eksilmeye başlamıştı, insanlar kendi arasında bir iletişim, aktif iletişim sürerken TV ile arasındaki iletişim tek yönlü kalmaya başlamıştı.

    Yani artık insanlar sadece önlerine sunulanları beğenmemeye başladı.  Onlarında katılacağı bir yapı gerekliliği ortaya çıkmıştı.

    Bu ihtiyaç hiç şüphesiz geçtiğimiz yıllarda aktif olarak kullanılan sosyal ağlar üzerinden giderilebileceği kimin aklına gelirdi ki? Kişilere TV yayınlarına sadece faks, uzun uğraşlar gerektiren telefonla katılımlar yerine, kullandıkları sosyal ağ hesaplarını kullanımıyla sağlama şansı verildiğinde bu ihtiyaç da giderilmeye başlandı. Giderilen bu ihtiyaç karşımıza yeni bir olguyu da çıkarmış oldu. Sosyal TV.

    Sosyal TV’nin İkinci Ekranları, MultiTask (Çok Amaçlı) Araçlar

    Sosyal TV’nin ikinci ekranları olarak gösterilen Akıllı Telefonlar (SmartPhones) ve Tablet bilgisayarlar, kullanıcılar tarafından TV seyrederken etkin şekilde kullanılan araçların başında gelmektedir. Confused.com sitesinin yaptığı bir ankete göre İngiltere’deki tablet sahiplerinin % 78’i ABD’deki tablet sahiplerinin %86’sı TV seyrederken tablet bilgisayarlarını da etkin şekilde kullanmaktalar. Yine bu sitenin yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de Akıllı Telefonlar (SmartPhones) sahiplerinin % 80’i ABD’deki Akıllı Telefonlar (SmartPhones) sahiplerinin %88’i TV seyrederken Akıllı Telefonlarını (SmartPhones) kullanmaktalar.

    Kullanırken Neler Yapıyorlar

    TV seyrederken kullanılan Akıllı Telefonlar (SmartPhones) ve Tablet bilgisayarlar sahipleri, TV ile birlikte bu çok amaçlı araçlarını; internette gezinme, internet üzerinden doğrudan iletişim, sosyal medya üzerinde dolaşma/kullanma, TV üzeri kampanya/yorumlara katılım, TV’de setrettiği bir konu hakkında ek bilgi arama ya da elektronik alışveriş (m-ticaret) amaçlı kullanmaktalar.

    Kullanıcılar Hangi Tarz Programlarda Sosyal Ağlarda Daha Etkin

    Kullanıcılar TV seyrederken sosyal medyayı çoğunlukla diğer kullanıcılarla iletişim kurmak amaçlı kullanmaktalar. Bu noktada da her kullanıcı çevresindekilere kendi seyrettiği ve seyredilen program/show vb. iyi olduğunu düşünerek onlarında bunu seyretmesini sağlamak amaçlı çağırmaktadır. Yine Confused.com sitesinin yaptığı araştırmaya göre TV seyrederken sosyal medya kullanan kullanıcıları %51’i sosyal medyadaki arkadaşlarının da kendi seyrettiği programı temenni ettiğini söylemektedir. Bu kullanıcıların % 56’sı komedi, % 46’sı Reality Show, %38’i spor programı, %26’sı da haber kanallarını/programlarını seyretmekteler.

    Sosyal TV’nin Asıl Silahı Twitter

    Trendlerin, başlıkların ve anahtar etiketlerin (#HashTag) asal not ağı Twitter sosyal ağ kullanıcılarının tam bir Sosyal TV silahıdır. Trend başlıkların ortada kol gezdiği ve insanların bu başlıklar altında bir şey yazabilme çabasının aynı anda TV’ye de büyük oranda (tabii ki birebir aynısını yazmak mümkün olamaz) yansıması, kullanıcıları TV karşısına geçtiklerinde inanılmaz bir iştahla Çok Amaçlı Araçları üzerinden Twitter vasıtasıyla mesaj atmaya yoğunlaştırıyor. Asal amaç benim de mesajım orada gözüksün, benim söylediklerim de o programın bir parçası olsun, hatta ileriye dönük programın sürekli Twitter yorumcusu ben olayım fikirleri insanlara bu yoğun mesajlaşma ağına girmeleri ve aktif kullanmaları konusunda heveslendiriyor.

    Bu kullanıcı profillerine baktığımızda, bunların %62’si daha yayın başlamadan mesajlaşmaya başlamaktadır. %69’u yayın sürerken mesajlarını da sürdürmekte ve %47’si yayın bittikten sonra da kişisel yorumlarıyla hala Twitter’ı aktif kullanmaktalar. Twitter’ın en öneli iki mermisi ReTweet (Var olan mesajın aynısını paylaşan kullanıcı adı ile tekrar paylaşmak) ve Reply (Var olan mesaja ilk paylaşım yapan kullanıcı adı kalarak cevap vermek) bu süreçte yapılan tüm paylaşımşların çok daha hızlı yayılıp yayından haberdar olmayan ama Çok Amaçlı Araçlarla sosyal ağlarda etkin olan kullanıcıları da TV’ye çekmelerini de sağlamaktadır.

    Sizce Sosyal TV’de gelecek var mı?

    Sosyalleşen Zamanda TV’nin Durumu

    Sosyal TV son dönemde popülerliği çok ortam bir kavramdır. Belki insanlar aktif olduğu kavramın Sosyal TV olduklarını bilmeseler de bunu gerçekten uygulamaktalar. Bunun tabii ki önemli noktası sosyalleşen zamanda, her mecranın olduğu gibi TV’nin de buna ayak uydurma zorunluluğudur.

    Ayak Uydurmuştur da…

    Peki bir bakalım, ülkemizde sosyal medya için en popüler mecralardan Facebook ve TV için çok daha önemli olan twitter çok aktif şekilde kullanılmaktadır. Son dönemde bakın öncelikle çok fazla izlenen yani popüler diziler, canlı yayın yapan programlar hatta haber kuşağı ve sonrasındaki yayınlanan filmlerde çok sıkça sosyalleşen TV’nin örneklerini görüyoruz. Bu yüzden sosyal TV şu an ülkemizde yükselen bir trenddir. İleriye dönük olarak TV yayınlarının gelişmesi ve elimizde kullandığımız iletişim araçlarına katılacak yeni özelliklerle TV ile doğrudan bir yapılanma söz konusun olduğunda göreceksiniz ki sosyal TV diye bir şey den değil de, herkes tarafından sosyalleştirilmiş bir TV kavramından konuşuyor olacağız.

    Sosyal TV yeni televizyon ister mi?

    Sosyal TV’nin artması için tabii ki yeni teknolojik televizyonların olması çok fazla etkili olur. Ancak önemli olan ülkemizde ki büyük çoğunluğun bu teknoloji yapısını benimsemesidir. Ancak hem bu teknolojik yeni yapıyı benimseyip aynı anda elindeki ya da bu yeni teknolojik TV yapısı üzerinden de mesajlaşmayı etkin kullanırlarsa Sosyal TV en performanslı halde kullanılabilir.

    1 YORUM

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.