| İnternette Pazarlama – E-Pazarlama

    0
    378

    E-pazarlama ürününüzü tanıtmada ve pazarlamada kullanılır. Tanıtım, internetin sağlamış olduğu imkânlarla ucuz ve çok etkilidir. Müşteri, interaktif olarak ürününüz hakkında geniş bilgiye sahip olur. İstediği zaman size yazıp ürününüz hakkında bilgi ister. Posta, telefon ve yazışmadan veya iletişimden doğabilecek masraflar sıfır veya sıfıra yakındır. E-pazarlama dünya pazarına açılma ve keşfetme fırsatı tanır. Reklamların maliyeti düşük ve etkilidir. Devamlı değiştirebilir ve ölçüm alınılabilir. Sınır ötesi müşterilere sahip olunabilir. Online kataloğunuza sınırsız ürün koyabilirsiniz.

    İstediğiniz zaman yenisini koyabilir ve çıkartabilirsiniz. Kupon ve promosyon (ücretsiz ürün, software ve düşük fiyatlı satışlar) sunarak satışınızı arttırabilirsiniz. Markanızı oluşturabilir ve global hale getirebilirsiniz. Sayfalarınızda reklam yayınlayarak gelir elde edebilir; reklamlarınızı test edebilirsiniz.

    Bir internet pazarlama planı yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

    Müşterileriniz: Müşterilerinizin hangi sektörden olduklarının, hangi işlerini çevrimiçi (online) ortamda yaptıklarının ya da yapabileceklerinin belirlenmesi gerekmektedir.

    Bütçeniz: Bütçenizin en fazla ne kadar harcayabileceğinin ve ne kadar harcamak zorunda olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. İnternette harcayacağınız bütçenin doğru kontrolü pazarlama planının başarısı ile doğru orantılıdır.

    Planın sürdürülmesi için gerekli yetenek ve destek: Sadece gerçekleştirebileceğiniz stratejilere
    konsantre olun. Yanlış kararlar ve stratejiler yarar yerine zarar getirebilir.

    İNTERNETTE PAZARLAMA STRATEJİLERİ

    1. Ürün Kararları (1)

    Firmalar, pazarlama planının bir parçası olarak müşterilerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni ürünler geliştirmelidirler. Ürünler, üreticiler ile müşteriler arasında bir bağ oluşturmakta ve işletmeler için yaşamsal bir rol üstlenmektedirler.

    Dolayısıyla ister büyük ölçekli, ister küçük ölçekli olsun firmaların ürünlerini geliştirmek için gerekli değişiklikleri yapmaları kaçınılmazdır. İnternet aracılığı ile çok çeşitli uzmanlık bilgi kaynaklarına ulaşılması, ürün geliştirme ve pazarlama konularında firmalara büyük faydalar sağlanmaktadır. İnternet ile müşterilerden daha hızlı ve etkin bir şekilde geri ileti alınması mümkündür. Bu doğrultuda firmaların web sayfalarına ulaşan mevcut ve potansiyel müşterilerle iletişim kurarak incelemeler yapması mümkün olduğu gibi, posta listeleri ve usenet tartışma platformlarında da kullanarak problemlerin çözümüne ulaşması, müşterilerin ürün ve firma hakkındaki eleştiri ve önerilerinin değerlendirmesi de mümkündür.

    Aynı zamanda, müşterilerle hızlı bir şekilde iletişim kurmada kullanılabilecek düşük maliyetli bir araç olan e-posta ile de müşterilerin ürün geliştirmeye ilişkin önerileri etkin bir şekilde elde edilebilir. Görüldüğü gibi, internetin sunduğu çeşitli araçlar sayesinde ürün geliştirme sürecinde müşterilere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşıp onların çeşitli önerilerini almak ve müşterileri de bu sürecin bir parçası haline getirmek mümkündür.

    2. Fiyat Kararları

    Geleneksel pazarlama yöntemiyle gerçekleştirilen faaliyetlerin tamamına yakını internet ile daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilmektedir. Fiyat belirlenirken maliyetler, müşteriler ve rekabet dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Çünkü bu faaliyetlerde meydana gelebilecek değişiklikler fiyatı da değiştirecektir. Pazarın durumuna göre (alıcı ve satıcı sayısı) geleneksel ve elektronik pazarlarda kullanılabilecek dört tip dinamik fiyatlamadan söz edilebilir.

    Müzayede (auction), pazarlık (bargaining), borsa (exchange) ve teklif verme süreci (bidding process). Fiziksel olarak pek çok alıcı ve satıcının aynı zamanda ve aynı yerde bulunmaları çok güçtür. Dolayısıyla internet, dinamik fiyatlarının uygulanabilmesi için daha elverişli bir ortam sunmakta, alıcı ve satıcıların birbirlerini ve doğru kararlar vermede gerekli olan bilgileri kolay bir şekilde bulabilmelerini sağlamaktadır(2).

    3. Dağıtım Kararları

    Siparişlerin elektronik olarak işleme tabi tutulması, internetle iletişimin müthiş hızı, tüm dağıtım kanallarında verimsizlikleri, maliyetleri ve işlemlerin tekrarlanmasını azaltmakta, ayrıca teslimatı hızlandırmakta ve müşteri servisini geliştirmektedir.

    İnternetle dağıtım kararları iki ayrı faaliyet türünde farklılık göstermektedir.

    a) Dağıtımını internet üzerinden yapabilen işletmelerle ilgili kararlar; bu durumda ya tamamen aracısız bir satış söz konusu olmakta; ya da orada az sayıda insan bulunmakta; sonuçta dağıtımın kolay, sorunsuz, hızlı ve ucuz şekilde yapılması yoluna gidilmektedir.

    b) Siparişlerini internet üzerinden alıp, dağıtımını fiziksel dağıtım kararlarını kullanarak gerçekleştiren işletmelerle ilgili kararlar; işletmeler, web sitelerinde yer alan sipariş formlarını dolduran müşterilerinin taleplerini yerine getirirken satış işlemlerinin büyük bir bölümünü de internete yüklemektedirler. Bu işlemle, daha sonra yapılacak işlemlerde kullanılacak müşterilerin, bilgilerinin toplanması gibi ek bir yarar da sağlanmaktadır.

    4. Tutundurma Kararları

    Tutundurma, herhangi işletmenin mal ya da hizmetini kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eş güdümlü faaliyetlerden oluşan bir haberleşme süreci olarak tanımlanabilir(3).

    Pazarlama iletişimlerini sağlamak için iletişim araçları da çok çeşitlilik gösterir. Pazarlama iletişiminde kullanılabilecek araçlar şunlardır:

    • Yazılı, basılı araçlar (reklâmlar, etiketler, iş mektupları, amblemler, logolar, markalar, broşürler, işletme gazeteleri, el ilanları, deblianlar, haritalar, vb. )
    • Sesli-sözlü araçlar (yüz yüze konuşma, telefon görüşmeleri, radyo, vb. )
    • Sesli-sözlü ve görüntülü araçlar (televizyon, internet, CD rom, sinema, sergiler, festivaller, yarışmalar, vb. )İşletmenin maddi ve dış görüntüleri ( binalar, atmosferler, ürünler, giyimler, çalışanların davranışları, fiyat indirimleri, mönü kartları, vb. )

    Kaynakça:
    1- HAVABULUT, Erdal, İnternette Pazarlama ve İstanbul’daki Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama, Sivas, 2006.
    2- ÇABUK, Serap, YAĞCI Mehmet İ., Pazarlamaya Çağdaş Yaklaşım, Nobel Kitabevi, Adana, 2003.
    3- ÖZTÜRK, Ayşe, Hizmet Pazarlaması, Ekin Kitabevi, Eskişehir, 2003.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.