| Sonunda :) Facebook’tan Farklı Sayfa Yöneticiliği Türleri

0
47

Facebook ağı Türkiye’de bilindiğinden beri bu sosyal ağ pazarlama hizmetlerini veririm. Özellikle işin başında hani daha sayfa yapısı olmadığı zamanlarda bu sayfa yapısını gruplarla özelleştirirdik ya da çözmeye çalıştırırdık. Sebebi çok basitti, Facebook bir kişinin 5.000 den fazla arkadaşı olamayacağını düşünmüş buna göre bir kavram oluşturmuş ki haksızda sayılmaz, mecburen markalara ait pazarlamayı grup yapıları üzerinden sürdürmemiz gerekiyordu. Buda ağın bize tanıdığı imkanlar çerçevesinde pazarlama/PR yapabilme şansı sağlıyordu.

Sihirli Değnek Facebook Marka Sayfaları

Peki, sonra ne oldu? Facebook marka sayfalarını aktif hale getirdi. Çok iyi bir geçiş süreciydi, tüm markalara özel uygulamaları kullanacağı bir yapı ortaya konuldu. Bununla birlikte önemli bir kısımda gündeme geldi. Markaya ait olan bu sayfalar oluşturulurken ya markalar sayfalarını kendi alıyor ya da ajanslar üzerinden alınmasını talep ediyordu. Bu noktada da yönetim hakkı ya sadece ajansta oluyordu ya da en iyi ihtimalle hem ajansta hem de marka sahibinde oluyordu. Karşılıklı yapılan sözleşmelerde yeterli seviyedeki güveni markaya hissettirmiyordu. Çünkü akılda hep aynı soru vardı. Ya şifreyi değiştirirse, ya bir sorun çıkarsa? Tamam, özellikle Facebook – Twitter gibi ağlarda marka isimlerini geri almak mümkün ancak geri alınma süresince kaybedilen kontrolün doğuracağı sorunlar ve markaya verilebilecek zarar işte bu güvensizliğin en önemli noktasıydı.

Genç Yetmelere Hesap Bırakmaya Hazır Mısınız?

Markalarla – ajanslar arasındaki önemli sorunlardan biride, ajansların deneyimli gözüken deneyimsiz personel çalıştırmasıydı. Bu şöyle anlatayım, kendinizi çok önemli bir dağ tırmanışının lideri olarak düşünün. Burada sizinle birlikte olan herkes (yani şirketteki her çalışan) kendi konusunda uzman olmalı. Unutmayın! Yola onlarla çıkıyorsunuz yanlış hamle tüm ekibin uçurumdan aşağı düşmesine sebep olabilir.

Bu noktaya kadar her şey iyi ancak kapıyı gençten bir çocuk açıyor. “Ben süper sosyal ağ kullanırım, uçarım – kaçarım – cevaplarım” diyor. Bu noktada genç yetmeye hesap bırakacak mısınız? Bir düşünün dağa onla çıkacaksınız. Tırmanma tecrübesi var mı, yoğun streste ve ağırlıkta ekibi sırtlayabilecek mi? Dışarıdan gelecek kurt saldırılarına hazır mı? Sizlere bu konuda destek verebilecek mi? Unutmayın, dağcılıkta en önemli yöntemlerden biri, Lider tırmanıştır. Lider tırmanış, geleneksel ya da spor tırmanışta dağcının önce ya da önden çıkmasıdır. Yani sizin o genç sosyal medyacının gerektiğinde önde olmasıdır. Lider tırmanıcı ara emniyet noktalarına ekspres (yani güvenlik tıpası) takıp buradan ip geçirir, bizim dilimizde sosyal ağlarda tampon noktasında olabilmesi gereklidir. Sözün özü unutmayın, sosyal medya da markanızı teslim edebileceğiniz kişi, yüksel bir tepeden düşmenizi engellemek için elinizi uzatabileceğiniz kişi olabilmeli.

Facebook Markaların Israrlarını Anladı

Özellikle markaların ajans ya da çalışanlara hesapları teslim ederken güven kısmında oldukça önemli sorunlar yaşanıyordu. Facebook bu sorunların aşılması amacıyla beş seviyeli bir yönetim yapısı oluşturdu. Bu sayede markalar kendi sayfalarını çok daha güvenli yönetebilir hale geldi.

Farklı Sayfa Yöneticiliği Türleri Nelerdir Ve Bunlar Neler Yapabilir?

Sayfa yöneticileri, her biri farklı imkânlara sahip beş farklı rol üstlenebilir hale geldi. Önemli nokta sadece bir yönetici, diğer yönetici seviyelerini/türlerini değiştirebilir. Tüm yöneticiler varsayılan olarak yöneticidir.

Aşağıdaki tabloda 5 yönetici rolü (soldan sağa) ve bunların yapabilecekleri (yukarıdan aşağıya) özetlenmiştir:

Facebook sayfalar için oluşturduğu yönetici çeşitleri; Yönetici, İçerik Yetkilisi, Moderatör, Reklam Veren ve İstatistik Analisti görev tanımlarıdır.

Görev tanımlarının ayrıntıları şu şekilde gösterilebilir;

Yönetici: Tüm yönetim görevlerini sürdüren kişi/kişilerdir. Sayfanın adıyla mesaj gönderebilir ve paylaşımda bulunabilir, bunun dışında diğer seviyedeki yöneticilerin yapabildiği her şeyi yapıp kontrol edebilir ve değiştirebilir.

İçerik Oluşturucu/Yöneticisi: Sayfayı düzenler ve uygulama ekleyebilir. İçerik oluşturucu ayrıca sayfa adıyla mesaj gönderebilir ve paylaşımda bulunabilir, reklam oluşturabilir ve istatistikleri görebilir.

Moderatör: Sayfadaki yorumları yanıtlayabilen ve silebilen kişilerdir. Moderatörler doğrudan mesaj atamaz, sadece gelen mesajlara sayfanın adıyla cevap mesaj gönderebilir. Bu önemli bir yetkidir çünkü bu noktada kolaylıkla içerik oluşturacak sorumlularla cevap verecek sorumlular ayrılabilmektedir. Moderatör ayrıca reklam oluşturabilir ve istatistikleri görebilir.

Reklam Veren: Reklam oluşturabilir ve istatistikleri görebilir.

İstatistik Analisti: İstatistikleri görebilir. Gördüğü bu istatistiklerle de raporlar hazırlamaktadır.

Facebook yaptığı bu son yenilikle Facebook sayfalarına ayrı bir önem kazandırmaktadır. Yönetim kavramın çok daha önemli olduğunu kabul etmiş, sayfa yönetim işini biraz daha prestijli hale getirmiştir. Yine bu yönetim hakları marka ile ajanlar arasındaki sayfa yönetim şifre paylaşımlardan kaynaklanan soru işaretlerini de ortadan kaldırmaktadır.

Sayfa Çalınmaları Azalacaktır

Bu yapı ile birlikte, Facebook üzerinde sayfalarının çalınması ile ilgili çıkan birçok sorununda büyük oranda önüne geçilmiş durumdadır. Marka sahipleri güvendiği oradan yetkileri gerekli kişilere dağıtarak marka hesabının güvenliğini elinde tutabilecektir. Böylece diğer yöneticilerden biri sayfanızı çalamayacağı gibi hesap bilgileriniz de bilinmediği için hacklenme riski azalacaktır.

CEVAP VER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.