| Google AdWords’de Anahtar Kelime Eşleşme Seçenekleri

    0
    204

    Bugünkü yazımızda, anahtar kelime eşleşme seçeneklerini açıklayacağız. Anahtar kelimeler, Google AdWords kampanyalarınızın temelidir. Reklamverenlerimizin çoğu anahtar kelime eşleşme seçeneği olarak sadece ‘Geniş’ eşleşmeyi seçmektedir ve diğer anahtar kelime eşleşme seçeneklerini kullanmamaktadır. Anahtar kelimelerinizin reklamlarınızı yayınlaması için AdWords’ün tam 3 adet anahtar kelime eşleşme seçeneği olduğunu biliyor muydunuz?

    Anahtar kelimeler nasıl çalışır?

    Anahtar kelime eşleşme seçeneklerine geçmeden önce, anahtar kelimelerin Google sisteminde nasıl çalıştığını açıklayacağız. Bir kullanıcı www.google.com.tr’de arama yapmak için bir arama sorgusu girer. Bunun ardından, Google bu arama sorgusuyla alakalı internet sitelerini arama sonuçları olarak ekranın sol tarafında yayınlar. Google aynı zamanda, anahtar kelimeler listesinde bu arama sorgusunu anahtar kelime olarak kullanan AdWords reklamlarını da (ücretsiz arama sonuçlarının sağında veya yukarısında) yayınlar.

    Örnek: ‘Bisiklet’ terimini arayan kullanıcılar için, bir bisiklet satıcısı, reklamının alakalı arama sorgularında görüntülenmesini sağlamak üzere anahtar kelimeler listesine ‘bisiklet’ terimini ekleyebilir.

    Anahtar kelime eşleşme seçenekleri nelerdir?

    Anahtar kelimelerinizin reklamlarınızı yayınlaması için AdWords’ün tam 3 adet anahtar kelime eşleşme seçeneği vardır:

    • Geniş Eşleşme
    • Sıralı Eşleşme
    • Tam Eşleşme

    Anahtar kelimelerinizin eşleşme seçeneklerini ilgili noktala işaretlerini kullanarak belirtebilirsiniz.

    1. Geniş Eşleme

    Geniş Eşleşme sayesinde reklamlarınız, anahtar kelimelerinizi içeren arama sorgularında, benzer kelime öbeklerinde, alakalı anahtar kelime varyasyonlarında ve genişletilmiş eşlemeler de gösterilir. Ayrıca, birden fazla kelime içeren bir anahtar kelime terimi kullandığınızda (bisiklet mağazası), seçtiğiniz anahtar kelime sırası ile arama sorgusundaki kelime sırasının aynı olması gerekmez. Reklamlarınız ‘çocuk bisiklet mağazası’ ve ‘Mağazası Bisiklet’ için de gösterilebilir.

    Örnek: Bisiklet mağazası (noktalama işareti yok)

    Reklamlarınız “online bisiklet mağazası”, “çocuk bisiklet mağazası”, “kaliteli bisiklet mağazası” sorguları için gösterilir.
    Ayrıca, reklamınızın “bisiklet dükkanı”, “bisiklet çarşısı” gibi arama sorguları için de gösterilmesini sağlamak amacıyla anahtar kelimeniz genişletilebilir.

    Geniş eşlemeyi ne zaman kullanmalıyım?

    Geniş eşleme, reklamınızın alakalı arama sorguları için en yüksek gösterimi garantilediğinden, AdWords’teki en çok kullanılan anahtar kelime seçeneğidir. Anahtar kelimelerinizden en fazla trafiği elde etmek istediğiniz zaman, Geniş eşleşmeyi seçebilirsiniz.

    2. Sıralı Eşleme

    Sıralı Eşleşme sayesinde reklamlarınız, seçtiğiniz anahtar kelime öbeği ile tam olarak eşleşen aramalarda gösterilir. Reklamınızın yayınlanması için, arama sorgularında, anahtar kelimenizdeki tüm terimleri seçtiğiniz sıra ile içermesi gerekir. Anahtar kelimeden önce veya sonra başka terimler içerebilir.

    Örnek: “bisiklet mağazası” (kelime veya kelime öbeğini tırnak işareti “” içine alın)

    Reklamlarınız “bisiklet mağazası uluslararası”, “çevrimiçi bisiklet mağazası” sorguları için gösterilir.
    Ancak, reklamlarınız “Bisiklet parçaları mağazası”, “bisiklet dükkanı” sorguları için gösterilmez.

    Sıralı eşlemeyi ne zaman kullanmalıyım?

    Genişletilmiş eşlemeyi önlemek için ‘Sıralı Eşleşme’yi kullanabilirsiniz. Ayrıca, anahtar kelimelerinizin sırası, ürünleriniz ile alakalı olup olmadığını saptamaya yetecek kadar belirgin ise ‘Sıralı Eşleşme’yi kullanabilirsiniz.

    Örneğin, bisiklet gezileri düzenlemeyen, ancak bu tür geziler için üretilmiş bisikletler satan bir satıcı olduğunuzu varsayalım. Sıralı eşleşme ile “gezi bisikletinde kalite” anahtar kelimesini kullandığınız zaman, ürünleriniz ile alakalı olmayan “dağ bisikletinde gezi turları” gibi arama sorgularında gerçekleşen gereksiz gösterimleri önleyebilirsiniz.

    3. Tam Eşleme

    Tam Eşleşme sayesinde reklamınız, yalnızca seçtiğiniz anahtar kelime öbeği ile bire bir eşleşen aramalarda gösterilir. Reklamlarınızın yayınlanması için, arama sorgusu başka terimler içermemesi gerekir.

    Örnek: [bisiklet mağazası] (kelime veya kelime öbeğini köşeli parantez [] içine alın)

    Reklamınız sadece “bisiklet mağazası” sorgusu için gösterilir.
    Ancak, reklamlarınız “çevrimiçi bisiklet mağazası”, “bisiklet parçaları mağazası” sorguları için gösterilmez.

    Tam eşlemeyi ne zaman kullanmalıyım?

    Genişletilmiş eşlemeyi önlemek için ‘Tam Eşleşme’yi kullanabilirsiniz. Ayrıca, en fazla gösterime ulaşmak ve aynı zamanda, alakasız gösterimleri önlemek için ‘Tam Eşleşmeyi’ kullanabilirsiniz. Genel anahtar kelimeleri kullanmak istediğiniz zaman, ‘Tam Eşleşme’yi kullanabilirsiniz.

    Örneğin, ‘bisiklet’ satan, ancak ‘bisiklet parçaları’ satmayan bir satıcı olduğunuzu varsayalım. Reklamlarınızın sadece ‘bisiklet’ anahtar kelimesi için yayınlanmasını istiyorsunuz. Geniş eşleşme olan bisiklet yerine, tam eşleşme olan [bisiklet] anahtar kelimesini kullanarak, reklamlarınızın ‘bisiklet parçaları’, ‘bisiklet kilitleri’ ve ‘bisiklet selesi’ gibi arama sorgularında yayınlanmasını engellemiş olursunuz.

    Reklamlarınızın, yalnızca anahtar kelime listenizin bir parçası olan terimler için gösterilmesini istiyorsanız. Örneğin, yalnızca belirli ‘Shimano vites takımları’ satan bir bisiklet satıcısı, reklamının kendi ürün aralığı dışındaki vites takımlarıyla ilgili sorgularda gösterilmesini engellemek amacıyla [shimano deore 530] veya [st m530] gibi tam eşlemeli anahtar kelimeler kullanarak, anahtar kelimeleri için doğru hedefleme seçeneğini seçmiş olur.

    4. Negatif Eşleşme

    Negatif Eşleşme sayesinde, reklamlarınızın belirli anahtar kelimeler ile yayınlanmasını engellersiniz. Reklamınızın, ürün veya hizmetinizle alakalı olmayan belirli arama sorgularında gösterilmesini engellemek için ‘Negatif Eşleme’yi kullanmanızı öneririz. Bu yöntem, reklamınızın, belirli anahtar kelimeler için yayınlanmasını engeller.

    Örnek: ‘Yeni bisikletler’ satan bir bisiklet satıcısı, reklamlarının ‘kullanılmış bisikletler’ için yapılan arama sorgularında gösterilmesini engellemek istemektedir. Bunu sağlamak için, ‘-kullanılmış’ anahtar kelimesini negatif anahtar kelime olarak eklemesi yeterlidir.

    Negatif eşleşmeyi ne zaman kullanmalıyım?

    Reklamlarınızın belirli anahtar kelimeleri ile yayınlanmasını engellemek için ‘Negatif Eşleşme’yi kullanabilirsiniz. Negatif Anahtar Kelimeler, alakasız arama sorguları için yapılacak gösterimleri önledikleri ve böylece Tıklama Oranınızı (TO) yükseltip, maksimum tıklama başı maliyetlerinizi (TBM) düşürdüklerinden, başarılı bir kampanyanın temel öğelerindendir. Bu nedenle, reklam kampanyalarınızda negatif anahtar kelimeleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.