| Çevrimiçi Oyunlar, Konsollara Geliyor

1
9

Konsol ve elde taşınabilir oyun aygıtı kullanıcıların sayısının, 2004–2009 yılları arasında dokuz kat artacağı bekleniyor. Bu artışta hiç şüphesiz çevrimiçi (online) oyunların hayatımıza girmesinin büyük payı olacak.

Konsollar ve elde taşınabilir aygıtlarla, çevrimiçi oyun servislerine abone olan oyuncu sayısı, 2004 yılında 3,4 milyonken,  bu sayının, 2009 yılında 30 milyonu aşması beklenmekte.

Çevrimiçi oyunların, bu tür cihazlarda oynanabilir hale gelmesi; çevrimiçi oyun pazarının gelişmesine önemli katkı sağladı. Bu pazarın, PriceWaterhouseCoopers tarafından 2000 yılında incelendiğinde, sadece 135 milyon dolar olan değeri varken günümüzde önemli derecede arttı. Pazarın değeri, 2006 yılının sonunda 3,4 milyar dolara varması beklenmekte.

Önde gelen konsol üreticileri; çevrimiçi oyunlarla ilgili farklı yaklaşımlara sahipler. Microsoft, abonelik yoluyla çevrimiçi oyun oynama sistemini gerçekleştirirken, Xbox 360’ın ortaya çıkışı; 2004–2009 arasında, yılda % 50 oranında üye artışı sağlayacağına inandırmakta.

Sony, müşteri sadakatini artırmak adına, çevrimiçi oyunları ücretsiz olarak sunup; ücretli abonelik sistemine direndi. Şirketin; çevrimiçi oyunlar için, yeterince çok sayıda kullanıcının abone olup olmayacağına dair şüpheleri var. Ancak, PS3 imminent’in ortaya çıkmasıyla beraber; In-Stat araştırma şirketi, Sony’nin, yeni sistem dâhilinde bir abonelik servisi başlatması gerektiğini vurgulamakta. Böylece; şirket, dünya çapındaki abone sayısı üzerinde, çarpıcı etki yaratabilecek bir gelişme sağlayabilir.

En şaşırtıcı durum ise; Nintendo’nun, çevrimiçi oyun sistemini henüz konsollarına taşımamış olması. Yine de Nintendo, Wi-Fi hotspot’lar (aktif noktalar) yoluyla, DS için uygun olan ücretsiz çevrimiçi oyun servisi sağlayarak; Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da, elde taşınabilir oyun cihazları sektörünün lideri konumunda. Sony de, taşınabilir çevrimiçi oyun cihazları alanında önemli bir adım attı. Ancak hotspot’lar (aktif noktalar) konusunda, henüz Nintendo kadar başarı sağlayabilmiş değil.

1 YORUM

CEVAP VER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.