Blog kavramı kişilerin kendilerini özgürce sanal alemde ifade etme yöntemidir. Blog adı geçmeden de böyle bir kavram vardı ancak kullanımı kolay ve hızlı oluşturulabilecek alt yapıları yoktu. Alt yapılardan kastım farklı sosyal ağ sitelerine hızlı ve kolay entegre edilebilen bir yapı bulunmamaktaydı. Bu yapılar oluşmaya başladıkça ülkemizde de blog kullanımı arttı. Bununla birlikte kullanıcıların kişisel bilgilerini umursuzca ve düşünmeden dağıttıkları ve bunların kolaylıkla bloglar ortamında yoruma açık hale geldiği bir zincirlemeye doğru gidiyoruz.
Bloglar ve Türkiye
Türkiye’de bloglar yavaş yavaş kullanılsa da yurt dışındaki kadar ilgi sahibi değil. Ya da burada oldukça ilgi gören blog sahiplerinin fikirleri yeterince dikkate alınmıyor. Yine de Türkiye’de Blog Yazarlığı Araştırması Raporu 2008’in verilerine bakacak olursak, kullanıcıların %23′ü bloglardaki bilgilerin doğruluğuna 100 üzerinden 70 puan veriyor. Buda bir kesimin bloglarda yazılanlara bir şekilde inandığını gösteriyor. Bunu kötü maksatlarda kullanılması kullanıcıları da yanlış yönde etkilemesine sebep olacaktır.
Yine bu raporda verilen rakamlara göre Türkiye’deki blog kullanıcılarının %52‘ si bir sosyal bookmarklama aracını kullanıyor. Buda ister istemez orada paylaşılan ve sadece üye olduğu ve görebilmesi için açtığı tüm bilgilerin internet’te gezen herkes tarafından da görülmesine olanak sağlıyor.
Bu konuya benzer daha evvel yazdığım yazı… Lütfen bakın “Pinokyo chat yaparsa!”
Sayın Aytaç Bey, sanal alem bir yana gerçek dünyayı da değiştirme yolunda hızla bir ilerleme var özellikle alışkanlıkar değişiyor ve kontrol mercii de değişiyor.