| İnternet Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

    1
    67

    Arabaya sipariş teslimi yapılan bir Burger King restoranının müdürüne, günlük aldığı siparişlerin toplam satışlara oranını sormak aklınıza geldi mi? % 50. Yanlış okumadınız! Emin olun, doğru tahmin edebilen çok az kişi var. Peki, bu sistemi başlatmak radikal bir karar mıydı? Öyleydi, ama tuttu.

    Siz çok standart bir ürün üretiyor ve alışılagelmiş yöntemlerle satışını yapıyor olabilirsiniz. Günün birinde, sizinle aynı işi yapan bir başka firmanın, İnternet’te şube açtığını ve sadece bu şubeden aldığı sipariş miktarının sizin toplam siparişlerinizin % 50’si olduğunu duyunca ne yapacaksınız?

    Ya treni kaçırdığınızı düşünecek ya da kaçırmakta olduğunuz treni yakalamak için şimdikinden daha fazla çaba harcayacaksınız. Şu an için İnternet’in sizi ihya etmesini beklemeseniz de bu trendden uzak kalmamalısınız.

    İşinizi İnternet’e de taşımaya ne dersiniz? Radikal mi? Hayır, tabii ki değil, hatta o bile sıradanlaştı artık. Sıradanlaştı; ama siz hâlâ o dünyada yerinizi almadıysanız ya da aldığınız yer katalog değerindeyse, yapmanız gereken ilk iş, İnternet pazarlama planınızı hazırlamak olmalı.

    Planınızı hazırlamadan İnternet dünyasına adım atarsanız, mevcut durumunuzdan öteye gidemezsiniz. Oysa ikinci bir işten, hatta şirketinizin ikinci bir şubesinden bahsediyoruz.
    Sadece trendi yakalamanız için değil, zaman içinde ihtiyacınız olan kaynaklara ulaşmak istediğinizde vizyonunuzu göstermeniz için de bu dünyada olmalısınız. İnternet vizyonuna, bazen ihtiyaç duyduğunuz finansal kaynağın temini için, bazen ürününüze yeni pazar arayışı için, bazen de başka bir şirketle birleşmeye gittiğinizde ihtiyaç duyacaksınız.
    Tüm bunlar için, şirketinizin İnternet vizyonunun ortaya koyulacağı bir dokümantasyona ihtiyacınız var, o da İnternet pazarlama planı.

    İşte size ipuçları!

    Pazarlama planının 15 ile 30 sayfa arasında yazılması gerektiğini hatırlatarak, nelerden oluştuğuna bakalım:

    İçindekiler :
    Okuyanların kolayca neyi nereden bulabileceklerini ve genel olarak planın yapısını gösteren sayfadır.

    Bölüm 1: Özet
    Raporu okuyacakların çok az zamanları olduğu düşünülerek dikkatle hazırlanmış bir özet olmalıdır. Özet, aslında planın geri kalan kısmını da satabilir. 2 sayfa veya 500 kelime ile sınırlandırılmalıdır.

    Bölüm 2: Şirket Tanıtımı
    Şirketin geçmişini, pazardaki genel durumunu ve son zamanlardaki başarılarını içermeli; dört paragraftan oluşmalıdır.

    Bölüm 3: Stratejik Faaliyet Alanı ve Plan
    Bu bölüm, üç ana başlıkta toplanmalıdır:
    (3.1) Şirket misyon ve vizyonunun kısa ifadesi. İki paragraftan oluşmalıdır.
    (3.2) Gelecek 5 yıl hedefleri. Bir veya iki sayfadan oluşmalıdır.
    (3.3) Şirketlerinizin yetenekleri ve bu yeteneklerin rakipleri nasıl etkilediği. Bir veya iki paragraf yeterlidir.

    Bölüm 4: Durum Analizi
    Bu bölüm, beş ana başlıkta toplanmalıdır:
    (4.1) SWOT analizi.
    Güçler, zayıflıklar, fırsatlar ve tehditlerden oluşan SWOT analizinin tümü değil, iki veya üç paragraflık kısa bir özeti burada yer almalıdır.

    (4.2) Endüstri analizi.
    Pazardaki trendlerin kısa olarak ele alındığı ve bu trendlerle şirketinizin pazarlama stratejisinin ilişkisini anlatan iki veya üç paragraftan oluşmalı, konuyu detaylı anlatan grafikler eke koyulmalıdır.

    (4.3) Rakip analizi.
    En büyük rakibinizin ve pazarın geri kalanını oluşturan şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerinin analizi olmalı, eğer rakip yoksa bunun nedeni de yazılmalı, bir veya iki sayfa içinde yer almalı, konuyu destekleyen grafikler eke koyulmalıdır. (4.4) Şirket analizi.

    Bu bölüm, açıkça bir önceki rakip analizine karşılık şirketinizin bu rekabet karşısındaki durumunu ve nasıl başa çıkacağının ipuçlarını gösteren bölümdür ve bir sayfa yeterlidir.

    (4.5) Müşteri analizi.
    Şirketin pazarlama finansal analizini yönlendiren müşteri yaşam değerinin rakamlarla ortaya koyulduğu, müşteri trendleri ve özelliklerinin de anlatıldığı bu bölüm, iki veya üç sayfa ile sınırlandırılmalı, ancak ekte müşteri araştırması grafiklerle yer almalıdır.

    Bölüm 5:Ürün Odağı ve Konumlandırma
    Bu bölüm dört ana başlıkta toplanmalıdır:
    (5.1) Pazarlama ve ürün hedefleri.
    Mevcut ve yeni pazarlara göre ürün ve hizmet durumu, bunların yeni pazarlara adaptasyonu.

    (5.2) Hedef pazarlar.

    (5.3) Farklılıklar.
    Ürün veya hizmetlerinizin rakip ürün veya hizmetlerden farklarının listelenmesi (Tahmini üstünlükler yazılmamalıdır).

    (5.4) Konumlandırma.
    Şirketiniz, ürününüz ve hizmetinizin, müşterileriniz tarafından algılanışının özeti. Bu bölüm dört sayfadan oluşmalıdır.

    Bölüm 6: Pazarlama Planı Stratejileri
    Pazarlamanın 4 P’sinin
    (Product Strategy, Place Strategy, Promotion Strategy, Price Strategy) anlatıldığı ve en fazla yedi sayfada toplanması gereken bir bölümdür.
    (P1) Ürün stratejisi.
    Ürün ve hizmet yelpazenizin İnternet’e uyarlanışı.
    (P2) Dağıtım stratejisi.
    Bu bölümde özellikle İnternet üzerinden sunulacak ürün ve hizmetlerin dağıtım stratejisi açıklanmalı.
    (P3) Tanıtım stratejisi.
    Burada dikkat edilmesi gereken, kazanılmadan tanıtım yapılamayacağı gerçeğidir. Bu nedenle, yazılan stratejinin bütçe ile tutarlılığı önemlidir.
    (P4) Fiyat stratejisi.
    Şirketinizi konumlandırdığınız duruma göre fiyat politikanızı tutarlı belirlemek zorundasınız, yani kendinizi lider mi, ucuz mu, yoksa kaliteli olarak mı konumlandırdığınızı dikkate almalısınız. Bu bölüm, dokuz sayfayı geçmemeli, gerekirse eklerle beslenmelidir.

    Bölüm 7: Finansal Veri ve Projeksiyonlar
    İnternet’te şube açmaya karar vermenize neden olan hedeflerinizin mantıklı olarak rakamlara döküldüğü, beklentilerin çok yüksek tutulmadan ve okuyucuya çok vakit harcatmayacak bir biçimde mevcut finansal durum ve beş yıllık projeksiyonun yer aldığı bölümdür. Yazılanların, ekte tablolarla desteklenmesinde fayda vardır.

    Bölüm 8: Organizasyon
    Burada önemli olan, şirketinizin yeni şubeye ne kadar hazır olduğunu okuyuculara aktarabilmektir. Bu şubenin organizasyon yapısı, deneyimleri ve başarıları özet şeklinde yer almalı, hatta ekler bölümünde yönetim kademesinin ayrıntılı özgeçmişlerine yer verilmelidir.

    Bölüm 9: Uygulama Planı
    Pazarlama takvimi ve metodoloji detaylarının yer aldığı bölümdür.

    Bölüm 10: Değerlendirme ve Kontrol
    Bu bölümde yazılması gereken, kısaca hazırlanan pazarlama planının performansının nasıl ölçümlendirileceği, sonuçlarının nasıl izleneceği ve gerektiğinde ne tip değişiklikler yapılacağıdır.

    Ekler:
    Toplam 10 bölümde yer alan özet bilgiler için, gerek duyulduğunda bakılacak ilginç detayların, grafiklerin ve oranların karşılaştırmalı olarak yer aldığı bölümdür.
    Bu raporu hazırlamakla işin yarısını yapmış oldunuz. Diğer yarısı ise, yazdığınız bu raporu uygulamaya koymak, gereken değişiklikleri zamanında yaparak uygulamaya devam etmek ve hayalci olmadan işin arkasında olmaya devam etmek.Kolay gelsin! Iyi pazarlamalar arkadaşlar yolunuz açık olsun!…..

    1 YORUM

    1. SOMUT ORTAMDA PAZARLAMA YAPTIM, SÜPER BAŞARILI DA OLDUM VE SÜPER PRİM ALDIM;ANCAK BU GEÇMİŞTE
      KALDI.
      ŞİMDİ DE BİR GELİR ELDE ETMEK VE BUNU İNTERNET
      ÜZERİNDEN YAPMAK İSTİYORUM. BUNUN İÇİN BİR PLAN YAPMAK GEREKTİĞİNİ BELİRLEDİM VE BU NEDENLE SİZE ULAŞTIM; ÖRNEĞİNİZİ BEĞENDİM ONU BENİM İÇİN SOMUT BİR PLANA DÖNÜŞTÜRECEĞİM. BANA İNTERNET ÜZERİNDEN PAZARLAMA İÇİN YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?
      EN İYİ DİLEK VE SAYGILARIMLA.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.